fbpx

Milí spotrebitelia, vážení čitatelia,

parlamentné „zverstvá“ v podobe ultra rýchleho schvaľovania nekvalitných poslaneckých návrhov priamo výrazne zhoršili aj postavenie a ochranu spotrebiteľov na Slovensku. Návrhy zákonov o ochrane spotrebiteľa a na ochranu kolektívnych záujmov spotrebiteľov boli schválené v parlamente 3. mája, a ako subjekt dlhodobo pôsobiaci v oblasti spotrebiteľskej ochrany sme nútení konštatovať, že tento deň sa do histórie zapíše ako čierny deň slovenských spotrebiteľov.

Vypustenie reklamačného konania z návrhu zákona o ochrane spotrebiteľov povedie k nárastu počtu sporov medzi spotrebiteľmi a obchodníkmi a celkovo sa oslabí aj vymožiteľnosť práv spotrebiteľov na Slovensku. Z návrhu zákona o ochrane spotrebiteľov boli vypustené aj ustanovenia o Komisii na posudzovanie neprijateľných zmluvných podmienok a nekalých obchodných praktík predávajúcich, čím v podstate dochádza k jej zrušeniu. Ako spotrebiteľské združenie však môžeme potvrdiť, že táto komisia zohráva mimoriadne dôležitú úlohu pri presadzovaní práv spotrebiteľov a výrazne prispieva aj k očisteniu nášho trhu od neférových zmluvných podmienok a nekalých obchodných praktík. Práve túto komisiu vnímajú slovenskí spotrebitelia aj spotrebiteľské organizácie ako garanta spotrebiteľskej ochrany na Slovensku.

Návrh zákona na ochranu kolektívnych záujmov spotrebiteľov zasa reálne znižuje šance oprávnených osôb podať skupinovú žalobu na súd a výrazne sťažuje prístup poškodených spotrebiteľov k spravodlivosti, odškodneniu a dosiahnutiu nápravy.

Poslanci NRSR teda „nepotešili“, no pozitívnou energiou nás tento mesiac nabili seniori zo Spiša. „Nepoužívam, nepoznám, nenakupujem…“, zneli najčastejšie ich odpovede v úvode našich nedávnych workshopov v Spišskej Novej Vsi. Našim cieľom bolo ukázať im, ako bezpečne nakupovať na internete. A hoci slovenskí seniori určite nepatria k digitálne najaktívnejším či najzručnejším používateľom online nástrojov v EÚ, už po pár minútach bolo jasné, že s deťmi či kamarátmi bežne komunikujú cez WhatsApp, mobilom platia v obchodoch či radi hrávajú napríklad online Tetris. Mnohí si v online priestore hľadajú partnerov, upravujú fotografie či nakupujú napríklad záhradnícke potreby. Keď sme im ukázali, že za všetky bezplatné online služby platia osobnými údajmi a ako o ich, možno najskrytejších online aktivitách, obchodníci aktívne zbierajú informácie, spozorneli. A z workshopov už všetci odchádzali s vypnutými GPS lokátormi v mobiloch:)

…Máj patrí k najkrajším mesiacom v roku, hoci ten tohtoročný sa správa skôr ako nevypočítateľný Apríl. Užite si ho, hoci veľa prší, veď nad mrakmi je modrá obloha a po búrke vyjde vždy slniečko, bez ohľadu na to, čo zase vyvedú naši politici.

Príjemnú jar želá
Petra Čakovská, podpredsedníčka S.O.S.

#Novinky

Ako inflácia zmenila naše nákupy 

Menej čerstvého mäsa, rýb a ovocia. V časoch stúpajúcich cien potravín spotrebitelia nakupujú viac produktov, ktoré napodobňujú tie značkové a zmenu nákupného správania celkovo priznáva deväť z desiatich opýtaných. Pozrite si výsledky nášho prieskumu.

Kolektívny nákup tepelných čerpadiel s inštaláciou

30. mája na www.spolocnenakupy.sk spúšťame online registráciu do skupinového nákupu tepelných čerpadiel. Registrovaní spotrebitelia dostanú zvýhodnené ponuky dodávateľov na otestované zariadenia.

Nintendo musí doživotne opravovať chybné konzoly

Nintendo bude doživotne bezplatne opravovať herné konzoly Nintendo Switch game Joy Con Drift, pretože počas prvých dvoch rokov používania sa ovládače jednej z najpopulárnejších konzol pokazili až v 88%-tách prípadov.

#BRÁŇME SA SPOLOČNE

NRSR schválila legislatívu, ktorá ohrozuje spotrebiteľské práva a ich vymožiteľnosť

Spotrebiteľské združenia namietajú dva právne predpisy, ktoré zásadne oslabujú ochranu spotrebiteľov a vymožiteľnosť ich práv na Slovensku. Poslancom Národnej rady SR, prezidentke SR aj ministerke spravodlivosti zaslali zásadné pripomienky. Prečítajte si viac v článku.

Prelomový prípad ochrany osobných údajov proti Facebooku

Okresný súd v Amsterdame rozhodol, že Facebook roky porušoval súkromie svojich používateľov v Holandsku a takéto správanie má charakter nekalej obchodnej praktiky. Toto
prelomové rozhodnutie ovplyvní milióny používateľov tejto sociálnej siete.

Energetické komunity – atraktívne 
riešenie pre spotrebiteľov

Energetické komunity môžu byť výborným spôsobom, ako si zabezpečiť energetickú sebestačnosť, musia však zabezpečiť aj súlad s existujúcimi právnymi predpismi na ochranu spotrebiteľa. Prečítajte si naše odporúčania ako to zabezpečiť.

#Dobre vedieť

 

EÚ Parlament odhlasoval pomoc spotrebiteľom

EÚ Parlament odhlasoval, že zavádzajúce tvrdenia ako „CO2 neutrálny“ alebo „uhlíkovo neutrálny“ budú zakázané a Európska komisia musí prísť s označením, ktoré bude spotrebiteľa informovať, ako dlho tovar chráni záruka. Viac info v našom článku.

 

Silnejšia ochrana spotrebiteľov na internete

Akt o digitálnych službách sa vzťahuje na všetky digitálne služby, ktoré spájajú spotrebiteľov s tovarom, službami alebo obsahom. Zavádza silnú ochranu práv používateľov v online prostredí a pre digitálne platformy buduje nový rámec transparentnosti a zodpovednosti. Pozrite sa, čo sa mení v našom článku.

 

Spravodaj ÚRSO Ombudsmana

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví pravidelne vydáva pilotný newsletter – Spravodaj ÚRSO Ombudsmana, ktorým emailom informuje odberateľov o novinkách a zaujímavostiach z rôznych oblastí svojej činnosti. Prihlásiť sa na odber môžete tu.

#Zaujímavé videá

 

Nestaňte sa ľahkou obeťou podvodníkov na internete

Všetky vekové kategórie spotrebiteľov aktívne tovary či služby nakupujú cez internet. A zároveň tým vytvárajú rôzne kanály, cez ktoré sa k nim môžu dostať rôzni podvodníci. Pozrite si pár trikov, ako na internete nakupovať bezpečne.

 

Čo o nás vedia?

Google nás špehuje. Naše zvyky, zdravotný stav, náboženské a politické názory či dokonca sexuálny život. Čo v skutočnosti o nás vie? Pozrite si video nórskej spotrebiteľskej organizácie Forbrukerrådet, ktorá zistila zaujímavé veci.

Spotrebiteľský newsfilter

Spotrebiteľský newsfilter

Vážení čitatelia tohto oznamu,

prednedávnom sme pre Vás začali vydávať online Spotrebiteľský
mewsfilter, kde nájdete všetko
dôležité, čo by ste ako moderní
spotrebitelia mali vedieť, aby ste nesadli na lep
podvodníkom a
šetrili svoje peňaženky vďaka výhodným a ekologickým nákupom.


Ak Vás táto prolematika zaujíma, prihláste na na odber nášho mesačného newsfiltra.

Vopred ďakujeme.

Úspešne ste sa prihlásili na odber noviniek S.O.S. Poprad