Prieskum britskej spotrebiteľskej organizácie Which? v roku 2019 okrem iného ukázal, že v prípade nasledujúcich potravín je najbezpečnejším spôsobom, ako ich pripraviť, staromódna klasika – na sporáku či varnej doske, v hrnci s vriacou vodou.
1.Natvrdo uvarené vajcia
Urýchliť proces uvarenia vajíčka natvrdo v mikrovlnke môže vyzerať ako šikovná skratka. No nie je to však dobrý nápad!
Vysoká teplota, ktorá v mikrovlnkách vzniká, môže vo vajciach viesť k veľkému nárastu množstva pary a následne k ich explózii. Explodovať môžu bez škrupinky alebo aj v nej.
Keď prasknú počas varenia, na všetkých vnútorných povrchoch vytvoria veľmi lepkavú (a páchnucu) zmes. Alebo môžu prasknúť, keď ich z rúry vyberiete, a oparíte si ruky alebo ústa.
2.Chilli papričky
Chilli papričky v mikrovlnke nečakane síce neexplodujú, no ak sa ich v nej rozhodnete ohriať, uvoľní sa pri tom veľké množstvo kapsaicínu, látky, ktorá ich robí pikantnými.
Keď potom dvierka mikrovlnky otvoríte a papričky vyberiete, kapsaicín sa môže vzduchom preniesť až do očí, čo býva veľmi nepríjemné.
Väčšinu druhov korenín môžeme konzumovať pečené, grilované, pražené na panvici alebo surové, podľa toho, aké jedlo pripravujeme. Každý z týchto spôsobov prípravy štipľavých lahôdok je vhodnejší ako mikrovlnka.
Po manipulácii s chilli papričkami si vždy dôkladne umyte ruky, aby kapsaicín nedráždil pokožku, ústa alebo oči.
3.Listová zelenina
Kel či špenát pripravené v mikrovlnnej rúre môže vyzerať ako ľahká cesta k zdravej večeri, no môže to byť aj potenciálne nebezpečné.
Listová zelenina potrebuje na varenie vlhkosť, takže keď do mikrovlnky strčíte suchý kel či špenát, môže začať iskriť či horieť.
V lepšom prípade skončíte s priškvarenou večerou, v tom horšom však riskujete trvalé poškodenie mikrovlnky.
Najbežnejším spôsobom prípravy listovej zeleniny je para alebo varenie. Ak ju máte radšej trošku chrumkavú, môžete si ju popražiť alebo orestovať.
Ak bezpodmienečne musíte použiť mikrovlnku, zeleninu opláchnite pod tečúcou vodou, vložte do nádoby vhodnej pre mikrovlnky, a utesnite potravinovou fóliou alebo dobre priliehajúcim vekom, aby sa zelenina mohla jemne uvariť na pare.
4.Paradajkové omáčky
Pasírované paradajky, paradajkový pretlak alebo omáčku na cestoviny je ľahké rýchlo ohriať v mikrovlnke. No takýmto „trikom“ s omáčkami by ste sa radšej mali vyhnúť.
Obyčajne sú príliš husté, aby teplo a para mohli unikať, čo znamená, že sa počas varenia hromadia v omáčke a potom vyprsknú a zašpinia celé vnútro mikrovlnky.
Alebo zachytená para v omáčke vytvorí vzduchové bubliny, ktoré prasknú, keď ju z mikrovlnky vyberiete. Zašpiníte si oblečenia a môžete sa obariť.
5.Voda
Nechce sa vám čakať, kým zovrie kanvica, a napadne vám dať hrnček s vodou priamo do mikrovlnky, aby ste si kávu či čaj pripravili rýchlejšie? Nie je to dobrý nápad. Šálka vody nedokáže rozptýliť energiu z mikrovlnnej rúry a prehreje sa. Hoci voda nebude vrieť, šálka môže byť veľmi horúca.
Ak potom do horúceho pohára vody, ktorý ste z mikrovlnky vybrali, pridáte čajové vrecúško alebo lyžičku cukru, môžete spôsobiť malý výbuch.
6.Papierové tašky
A teraz niečo pre milovníkov popcornu. Tradičné papierové vrecká by ste do mikrovlnky nikdy dávať nemali.
Vrecúška na popcorn, vhodné do mikrovlnky, sú vystlané špeciálnym materiálom, ktorý absorbuje rádiové vlny, ktoré produkuje, čím umožňujú ich bezpečné použitie.
Ak do mikrovlnky vložíte papierovú tašku zo supermarketu, po zohriatí môže uvoľňovať nebezpečné chemikálie, niektoré sa dokonca v mikrovlnke môžu vznietiť, ak sa zohrejú príliš rýchlo.
Ak máte chuť na popcorn, jednoducho vymeňte papierové vrecko za misku vhodnú do mikrovlnnej rúry. Pridajte kukuricu, olej, soľ alebo cukor a misku prikryte priepustným vekom. Zohrievajte, kým zvuky praskania popcornu vo vnútri neustanú.
7.Polystyrén
Nádoby z polystyrénu sú vhodnou ochranou potravín v chladničke či mrazničke, do mikrovlnky ich však nedávajte.
Zahrievanie penového polystyrénu v mikrovlnke môže spôsobiť zmenu tvaru alebo sa dokonca začne topiť. Teplo z jedla, ktoré varíte, môže navyše začať obal z polystyrénu taviť, a prišli ste o večeru.
Vždy vopred skontrolujte, aký typ polystyrénu používate, väčšina nie je vhodná pre mikrovlnky.
8.Hrejivé vankúšiky
Aj keď by hrejivé vrecká a vankúšiky plnené obilninami mali byť bezpečne ohrievateľné v mikrovlnke, treba vždy presne dodržať návod na použitie uvedený na obale. V opačnom prípade riskujete, že sa vrecko prehreje a vznieti.
Pred zohrievaním hrejivého vankúšika je treba mikrovlnku dôkladne vyčistiť, odstrániť zvyšky tuku či jedla. Ohrievať by ste ho mali len na stanovený čas, hoci sa vám zdá, že nie je dostatočne horúci.
Pozor, niektorí výrobcovia mikrovlniek odporúčajú hrejivé vrecká neohrievať, nedodržanie tohto odporúčania môže mať za následok neplatnosť záruky.
Pri nákupe hrejivých vreciek hľadajte také, ktorých výrobcovia dodržiavajú dobrovoľné nariadenie – bezpečnostnú normu BS 8433:2004, ktorá značí, že produkt prešiel testom horľavosti a k vrecku bude priložený návod na použitie.
Dobrou alternatívou je tradičná fľaša s horúcou vodou s obalom.
9.Vôbec nič
Môže to znieť hlúpo, no dá sa to ľahko prehliadnuť. Ak ste mikrovlnku vypli skôr ako vypršala doba nastavená časovačom, a zapnete ju opäť bez toho, aby ste si všimli, že vo vnútri nič nie je.
Keď stlačíte „ŠTART“, v prázdnej mikrovlnke sa rádiové vlny, ktoré zvyčajne pripravia jedlo, odrazia späť do rúry, čo ju časom môže poškodiť, či podľa najhorších scenárov, vyústiť až do požiaru a spôsobiť oveľa väčšie škody.
Vždy preto skontrolujte či je mikrovlnka úplne vypnutá, a pri zatváraní dvierok ju ešte chvíľu sledujte, aby ste mali istotu, že sa už nemôže znova spustiť.