Výsledky prieskumu Laboratória spotrebiteľských štúdií SPU v Nitre potvrdili zistenia podobných prieskumov realizovaných v iných krajinách EÚ. Označovanie potravín na prednej strane obalu systémom Nutri-Score motivuje aj slovenských spotrebiteľov vyberať si viac produkty, ktoré spĺňajú kritériá vyváženej stravy. Až tretina respondentov zmenila svoje nákupné rozhodnutie v prospech výživovo kvalitnejšej potraviny, ak na obale bolo uvedené hodnotenie Nutri-Score.
Do odbornej diskusie sa počas konferencie na pôde Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre v septembri tohto roku zapojili slovenskí odborníci na výživu, lekári, akademici, výrobcovia potravín aj zástupcovia štátnych inštitúcií. Laboratórium spotrebiteľských štúdií SPU odprezentovalo výsledky spotrebiteľského prieskumu o vplyve nutričného označovania na spotrebiteľské správanie pri výbere potravín.
Z výsledkov prieskumu ďalej vyplynulo, že taliansky systém Nutrinform respondentov miatol, bol nezrozumiteľný a nepredstavuje jednoznačný stimul pre výber nutrične hodnotnejšej potraviny.
„Nutričné označenie produktov pomáha lepšej orientácii spotrebiteľa, a práve systém Nutri-Score sa ukazuje v porovnaní s inými systémami ako jednoznačne najzrozumiteľnejší. Zavedenie systému Nutri-Score v jednotlivých členských krajinách EÚ podporujú aj naši kolegovia zo zahraničných spotrebiteľských organizácií, združení v Európskej spotrebiteľskej organizácii BEUC. “ dopĺňa Ing. Soňa Ďurčová zo združenia Spoločnosti ochrany spotrebiteľov, ktoré je tiež členom Pro Nutri-Score Aliancie, Slovensko. „Z pohľadu spotrebiteľov je prehľadné a zrozumiteľné označenie na obale produktu prioritou.“
Lepšia orientácia pre spotrebiteľa
Nutričné označovanie potravín na prednej strane obalu má významne pomôcť v orientácii spotrebiteľa pri výbere nutrične vyvážených potravín. Preto sa vyše 400 vedcov a viac ako 30 odborných asociácii z Európy podpísalo pod štúdiu na podporu zavedenie prehľadného a spotrebiteľsky zrozumiteľného označenia Nutri-Score.
Európska komisia (ES) v máji 2020 oznámila, že chce do konca roka 2022 prijať jednotný systém nutričného označovania potravín na prednej strane obalu (Front of Pack Labeling – FOPL), ktorý je súčasťou stratégie Z farmy na stôl. Zlepšenie označovania potravín je súčasťou programov EÚ i odporúčaní európskej kancelárie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO Europe). Ich cieľom je prispieť k znižovaniu rizika epidémie obezity a jej dopadov na zdravie obyvateľov.
Uznávaný vedecký časopis International Journal for Vitamin and Nutrition Research priniesol v septembri 2021 prehľadovú štúdiu The Nutri-Score Nutrition Label, ktorú podporilo 417 európskych akademikov a viac ako 30 odborných európskych asociácií z oblasti výživy, verejného zdravia, onkológie, pediatrie, kardiológie. Štúdia podporuje systém nutričného označovania potravín na prednej strane obalu formou Nutri-Score. Aj ďalšie medzinárodné vedecké štúdie potvrdzujú, že spotrebitelia vnímajú Nutri-Score ako najlepšie zrozumiteľnú pomôcku pre výber nutrične vyváženejších potravín (originál štúdie v anglickom jazyku tu).
Viacerí poprední slovenskí odborníci sa pridali k signatárom Výzvy za zavedenie Nutri-Score v Európe. Sú medzi nimi zástupcovia Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre, Slovenská obezitologická spoločnosť a Slovenská asociácia pre výživu a prevenciu, ktoré sú zároveň členmi neformálneho združenia Pro Nutri-Score Aliancia (zoznam signatárov výzvy).
Štúdia zdôrazňuje, že rozhodnutia týkajúce sa oblasti verejného zdravia sa musia opierať o vedecké fakty a odborné argumenty. Rozhodnutia o nutričnom označovaní potravín majú vychádzať z výživových odporúčaní a spĺňať aj dve hlavné požiadavky spotrebiteľskej verejnosti, ktorými sú prehľadnosť a zrozumiteľnosť.
Doplňujúce informácie
Program Nutri-Score bol vyvinutý s cieľom poskytnúť transparentné informácie o výživovej hodnote výrobkov a pomôcť spotrebiteľom robiť informované rozhodnutia na základe zjednodušených informácií.
Logo Nutri-Score na prednej strane obalu poskytuje spotrebiteľovi pri nákupe čitateľné a ľahko zrozumiteľné informácie o celkovej výživovej kvalite výrobku. Spotrebiteľ môže výživovú hodnotu jednotlivých výrobkov ľahko porovnať a siahnuť po potravine, ktorá prispieva k zdravšiemu životnému štýlu.
Nutričné označenie potravín Nutri-Score v roku 2005 vyvinul výskumno-vedecký tím z britskej Oxfordskej univerzity pod vedením prof. Mike Raynera. Jeho základom je rovnica, tzv. Raynerove skóre – ktorá zohľadňuje cenné zložky, i ingrediencie, ktoré by mali byť v strave obmedzené. Body sa prideľujú na základe obsahu jednotlivých zložiek v 100 g produktu alebo 100 ml nápoja. Od bodov pridelených za energiu, nasýtené tuky a soľ sa odpočítajú body za bielkoviny, vlákninu a ďalšie výživné látky, ktoré tvoria výživovú hodnotu produktu. Kombinované skóre umožňuje zaradenie potraviny do jednej z piatich hodnotových tried: A až E.
V Európskej únii povinne odporúčajú využitie Nutri-Score na obaloch potravín vlády vo Francúzsku, Nemecku, Španielsku, Holandsku, Belgicku, Luxembursku a mimo EÚ aj vláda vo Švajčiarsku. S dobrovoľným označovaním Nutri-Score sa môžu spotrebitelia už dnes stretnúť napr. v Portugalsku, Rakúsku, Slovinsku, ale už aj Slovensku.