Slané lupienky a čipsy patria zvyčajne k energeticky výdatným jedlám, ktoré obsahujú veľa tukov, nasýtených mastných kyselín, cukru a/alebo soli. Z hľadiska výživovej hodnoty sú však chudobné. Ide o skupinu potravín, ktoré sa odporúča konzumovať len príležitostne, prípadne sa jej celkom vyhnúť. Na prednej strane obalu len zriedka nájdete zloženie. Len ak si preštudujete výživovú tabuľku na zadnej strane a porovnáte výživové hodnoty viacerých výrobkov, získate predstavu, ako na tom konkrétny výrobok je.
Už rýchly pohľad na zoznam ingrediencií mnohých presvedčí, že zeleninové lupienky sú lepšou voľbou, pretože obsahujú zeleninu. No úplnú informáciu o produkte získame až keď si pozrieme výživovú tabuľku. Na rozdiel od zemiakových lupienkov, kde sa väčšinou nachádzajú len zemiaky, zeleninové lupienky obsahujú niekoľko rôznych druhov zeleniny (paštrnák, mrkva, červená repa, sladké zemiaky), no z hľadiska energetickej hodnoty sú oba druhy výrobkov porovnateľné – v obidvoch prípadoch ide o energeticky výdatné jedlá.
Zemiakové čipsy pripravené v rúre obsahujú 14 gramov tuku, zeleninové lupienky ho majú takmer dvakrát viac – až 27 gramov, na 100 gramov produktu. Tie zeleninové tiež obsahujú oveľa viac cukru ako tie zemiakové. Obsah soli sa takmer nelíši. Jedinou výhodou zeleninových lupienkov oproti zemiakovým je vysoký obsah vlákniny.
Naša rada:
Aj keď základom pre prípravu zeleninových lupienkov a čipsov je zelenina, pripravujú sa vyprážaním, preto obsahujú veľa tuku a cukru, a tak nemusia byť automaticky zdravšou voľbou ako lupienky zemiakové.
Zeleninové aj zemiakové lupienky sú pochúťka bohatá na energiu i rôzne ingrediencie, ktoré sa v strave snažíme skôr obmedziť, preto by sme sa im mali vyhýbať alebo ich konzumovať naozaj len príležitostne.
Konzumovať zeleninu vo forme lupienkov či čipsov sa neodporúča, zeleninu i ovocie je najlepšie konzumovať surové, varené alebo dusené. Denne by sme mali skonzumovať najmenej 250 g zeleniny (okrem zemiakov).