Spotrebiteľské organizácie pravidelne vykonávajú nezávislé porovnávacie spotrebiteľské testy výrobkov a služieb z hľadiska kvality, efektívnosti, trvanlivosti, použiteľnosti, nákladov na údržbu, dopadu na životné prostredie a dodržiavania príslušných noriem a predpisov.
Kliknutím na obŕazok si pozriete prvé video:
Pre všetky produkty určitej skupiny výrobkov používame rovnaké testovacie metódy, starostlivo navrhnuté a overené odborníkmi. Testovanie vykonávajú profesionály v akreditovaných laboratóriách. Výber výrobkov sa uskutočňuje na základe rozsiahleho prieskumu trhu, ktorý zahŕňa aj spotrebiteľský prieskum, produkty vždy testujeme anonymne, rovnako ako bežní spotrebitelia, bez vedomia výrobcov alebo maloobchodníkov.
Výnimkou nebol ani test kakaových cereálií v projekte Food PRO.
Čo sme teda urobili a ako sme testovali v tomto konkrétnom prípade? Celkové hodnotenie produktu pozostáva z vyhodnotenia jeho výživovej hodnoty (50%), senzorického vyhodnotenia (40%) a analýzy označenia (10%). Kompletné vyhodnotenie testu nájdete na tomto linku.
Väčšinu testovaných kakaových cereálií možno považovať skôr za dezert ako zdravé jedlo, pretože väčšina obsahuje viac ako 20 g cukru na 100 gramov produktu. Z hľadiska trvalej udržateľnosti sa tiež väčšina výrobkov neosvedčila, niektoré stále obsahujú palmový olej, len výnimočne disponujú certifikátom udržateľnej výroby kakaa a často sú balené v dvoch vrstvách.