Pro Nutri-Score Aliancia dnes verejnosti sprístupnila novú informačnú web stránku www.nutriscoreslovakia.sk. Označovanie výživovej hodnoty potravín schémou Nutri skóre (Nutri-Score), ktorú odporúča aj európska kancelária Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO Europe) a Európska spotrebiteľská organizácia BEUC, už pomáha lepšej orientácii spotrebiteľov vo viacerých členských krajinách EÚ.

Pro Nutri-Score Alianciu tvoria odborníci z oblasti výživy, zdravotníctva a potravinárstva, zástupcovia producentov potravín, maloobchodníkov a spotrebiteľských združení. Aliancia vznikla na jar tohto roka s cieľom podporovať zavedenie nutričného označovania výrobkov, ako efektívneho nástroja na podporu zdravej životosprávy a informovaného výberu spotrebiteľov.

Úvodnou aktivitou aliancie je spustenie novej web stránky www.nutriscoreslovakia.sk, kde sa slovenskí spotrebitelia dozvedia, aké výhody im označovanie potravín schémou Nutri-Score prinesie. Európska únia plánuje tento jednotný systém nutričného označovania potravín zaviesť od roku 2023. Jedným z jeho hlavných cieľov je aj budovanie návykov lepšej životosprávy a potlačenie epidémie obezity, ktorá zasiahla celý vyspelý svet.

Systém prehľadného označovania výživovej hodnoty potravín Nutri-Score je pomocníkom, ktorý umožní spotrebiteľom jednoducho, zrozumiteľne a intuitívne zistiť výživové hodnoty potravín. Na Slovensku už niektorí producenti potravín a obchodníci začali používať dané označenie na svojich výrobkoch dobrovoľne.

Systém označovania Nutri-Score

Nutri-Score vznikol, aby spotrebitelia už pred kúpou mali transparentné informácie o výživovej hodnote výrobkov a mohli robiť informované rozhodnutia na základe zjednodušených informácií.

Od roku 2011 sú všetci výrobcovia potravín povinní informovať o výživovej hodnote potraviny uvedením povinných údajov na obale produktu (energetická hodnota, množstvo tuku, v rámci nich sa uvádzajú nasýtené mastné kyseliny, sacharidy, z nich cukry, bielkoviny a soľ). Napriek tomu, že pôvodným zámerom bolo uľahčiť spotrebiteľom orientáciu vo výrobkoch, toto označovanie potravín neprinieslo dostatočný spotrebiteľský efekt. Len málo spotrebiteľov rozumie reči čísel a dokáže na základe tabuliek vyhodnotiť vhodnosť a nutričnú vyváženosť konkrétnej potraviny.

Nutri-Score naopak prehľadne zobrazuje výživovú hodnotu potravín a nápojov v podobe jednoduchého celkového skóre. Toto nutričné skóre pôvodne zostavil tím odborníkov pod vedením profesora Mike Raynera z Oxfordskej Univerzity, s cieľom vytvoriť prehľadný systém označovania potravín. V roku 2017 vláda vo Francúzsku rozhodla zaviesť tento systém v krajine galského kohúta. Dnes už Nutri-Score ako systém odporúča využívať aj WHO Europe ako prehľadný systém nutričného označovania potravín a nápojov.

Nutri-Score sa vypočíta na základe vedeckého algoritmu, ktorý zohľadňuje obsah negatívnych nutričných faktorov, akými sú energetická hodnota, obsah jednoduchých cukrov, nasýtených alebo saturovaných tukov a soli, ktoré sa uvádzajú práve v rámci povinných výživových údajov výrobku. Zároveň zohľadňuje pozitívne hodnotené zložky ako vláknina, bielkoviny, ovocie, zelenina či vybrané druhy orechov.

Pro Nutri-Score Aliancia

V Európskej únii odporučili využitie Nutri-Score na obaloch potravín, okrem vlády vo Francúzsku, už aj vlády v Nemecku, Španielsku, Holandsku, Belgicku či Luxembursku. S
dobrovoľným označovaním Nutri-Score sa dnes môžu spotrebitelia stretnúť aj v ďalších
krajinách EÚ (napr. Portugalsko, Rakúsko, Slovinsko) či mimo nej (Švajčiarsko).

 

Spotrebiteľský newsfilter

Spotrebiteľský newsfilter

Vážení čitatelia tohto oznamu,

prednedávnom sme pre Vás začali vydávať online Spotrebiteľský
mewsfilter, kde nájdete všetko
dôležité, čo by ste ako moderní
spotrebitelia mali vedieť, aby ste nesadli na lep
podvodníkom a
šetrili svoje peňaženky vďaka výhodným a ekologickým nákupom.


Ak Vás táto prolematika zaujíma, prihláste na na odber nášho mesačného newsfiltra.

Vopred ďakujeme.

Úspešne ste sa prihlásili na odber noviniek S.O.S. Poprad